tiistai 22. syyskuuta 2015

Pyörällä ympäri Pärnua

Kokonainen lomapäivä aukeni Pärnussa puolipilvisenä. Aamiaisella ehti vielä pohtia edellisenä iltana löytyneitä pyöränvuokrausesitteitä. Aamiainen olikin yllättävän monipuolinen, varsinkin kun huoneenhinta oli erityisen kohtuullinen.

Aamiaisen aikana tilattu pyörä saapui hotellille sovittuun aikaan ja mikä hämmästyttävintä: koko päivän vuokra pyörälle oli 8,5€ ja kuljetuksesta sekä illalla pyörän noudosta veloitus oli vain yksi euro. Ja ohjeistuksena oli, ettei merivedessä eikä hiekalla sopinu pyöräillä.

Lähes autiolla hiekkarannalla


Päivän pyöräretki oli aivan puhtaasti randomsuunnistusta. Ensimmäiseksi kulku oli rannan suuntaisesti. Matkalla vastaan tuli Estonia onnettomuuden muistomerkki ja pian sen jälkeen alkoivatkin Pärnun hiekkarannat. Ja koska pyörällä oli kielletty menemästä hiekalle, niin retkeä oli jatkettava välillä jalkaisin.

Rantaniitty
Upea, pitkä hiekkaranta toi mieleen Italian Adrianmeren rannat vuosien takaa. Ainoa ero, näin syyskuussa, oli, ettei rannalla ollut juurikaan ketään. Ja kahvila, Rannakohvik, näytti olevan kiinni.

Aivan hiekkarannan toisessa päässä alkoi rantaniitty, joka on luonnonsuojelualue. Alueella toimiin "Urbancows"-hanke, Hankkeella on tarkoitus parantaa luonnonsuojelualueen tilaa.

Pyöräretki jatkui puistojen halki kohti Pärnun keskustaa. Muutama pysähdys kirkoissa, niin ortodoksisissa kuin luterilaisessakin. Nähtävyyksiin tutustumisien jälkeen olikin aika käydä kahvilla pienessä, sivukadun kahvilassa.

Pärnua halkova joki
Kahvitauko antoi sopivasti lisää virtaa pyöräilyyn; vuorossa oli joenvarteen tutustuminen. Pärnussa on joen molemmilla rannoilla leveät pyörätiet. Ilman karttaakin retkeily onnistui hyvin, sillä pyörätien varrella on siellä täällä karttoja opastamassa tällaisia randomretkeilijöitä. Osoittautui, että kahden sillan välinen matka yhteen suuntaan oli noin 4 kilometriä, mikä hieman polveilevassa maastossa oli aivan sopiva lounasnälkää herättelevä ponnistus.

Kevyt keittolounas ei juurikaan keventänyt kukkaroa, mutta oli sitäkin maittavampi Georg-nimisessä kahvilassa aivan Pärnun keskustassa.

Kuppi kahvia vai
kerä lankaa?
Hieman shoppailuakin mahtui matkaan, Pärnun keskustasta löytyi vinkeä
kahvilan ja lankakaupan yhdistelmä, jossa oli kattolamppuihin itsetehdyt, kudotut varjostimet. Harmillista, etten ällistykseltäni ymmärtänyt pyytää ohjeita, ainoastaan luvan kuvata jännittävää käsityötä.

Mökkejä Aleksandrin vierasmajan takana.
Iltapäivän retki tois puol jokkee - Rääman kaupunginosaan oli osin  Tapion matkassa Pärnuun
-matkaoppaan innoittamaa.

Ja Räämassa erityisesti houkutti nähdä miltä näyttää jo 1920-luvulla alkunsa saanut krouvi, jonka matkaoppaan kirjoittaja mainitsee kunnioittavan isoisän perinteitä.

Aleksandri pubin yhteydessä on vierasmaja ja myös muutamia mökkejä aivan kaupunkialueella. Itse krouvi näyttää olevan motoristien suosima; keskelle pöytääkin oli nostettu hienolta näyttävä Royal Enfieldin pyörä. Krouvin kaikki seinät on päällystetty erilaisilla rekisterikilvillä, lasinalusilla ja katto on vuorattu t-paidoilla, joista monesta tunnisti suomalaisten moottoripyöräkerhojen nimiä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti