keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Mutkat suoriksi ja Taistelu Itämerestä Vellamossa

Iltapäivän retkeni suuntautui Kotkaan ja merikeskus Vellamoon. Vellamon rakennus on arkkitehtuurillisesti hauska päivänvalossa ja näin talvella, kun hämärä laskeutuu jo varhain, niin rakennus tuntuu saavan aivan uusia ulottuvuuksia valaistuksen ja värien ansiosta.

Vellamo jakaantuu useampaan museoon, Kymenlaakson museossa on juuri avattu Mutkat suoriksi näyttely, jossa on esillä Rantien rakentamisen historiaa. Esineistö ja tarina ovat varsin mielenkiintoisia. Hauskana yksityiskohtana museossa on virtuaalinen ihmeseinä.

Toinen Vellamossa olevista museoista on Suomen merimuseo. Vaihtuvista näyttelyistä aivan huikean hieno on Itämeren taistelu. Tämä näyttely on sekoitus uutta ja vanhaa.

Esineistö sinisessä huoneessa on arkeologisia löytöjä merenpohjasta ja punaisessa huoneessa on taas aikansa valtaapitäneiden kuvia ja tarinoita. Museossa vieraileva saa mukaansa tabletin, johon ladataan itselle sopiva selostuskieli, ja kielivalikoima on runsas. Näyttelyssä on esineiden lähelle sijoitettuja pieniä "älytauluja", joista tabletilla voi imaista lisäinfoa luettavaksi olipa sitten kyseessä erilaisia tykin ammuksia, henkilöiden tarinoita tai vaikka laivan laatikoita ja köysiä.

Tabletista on taatusti iloa niin nuoremmille kävijöille kuin niillekin, jotka eivät välitä kumartua pieniä perinteisiä esineselostuksia lukemaan. Onpa näyttelyssä älytauluihin upotettu jopa videoita tabletilla katsottavaksi. Tämä vaihtuva näyttely on avoinna vielä maaliskuulle 2016 asti.

Tämän päiväisellä retkellä Vellamosta löytyi myös merenkulkuun liittyvä näyttely; matkustamisesta eri vuosikymmenillä ja myös merivartioston toiminnasta. Sisältöä; nähtävää ja sulateltavaa näistä kaikista näyttelyistä olisi useammaksi päiväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti