perjantai 11. joulukuuta 2015

Nukkekoteja Aboa Vetus & Ars Nova museossa

Pistäydyin pitkästä aikaa Turussa. Menomatkalla junassa pähkäilin, että ehtisinkö käydä jossakin museossa ennen iltapäivän ohjelmaa Turun yliopistolla. Onneksi Turussa moni nähtävyys on aivan kävelymatkan päässä ja minulle vielä käymätön Aboa Vetus & Ars Nova löytyy Aurajoen varresta, josta olisi muutaman minuutin kävelymatka iltapäivän seuraavaan kohteeseen.

Kierros jäi aavistuksen verran lyhyeksi, mutta ehdin kuitenkin tutustua Lontoon Victoria ja Albert Museosta vierailulla olevaan Nukkekoti-näyttelyyn. Oli häkellyttävän hienoa huomata, miten nukkekodit eri vuosikymmeniltä kertovat aikansa trendeistä ja muutoksentuulista. Niin vaatemuoti kuin tavaroiden tyyli noudattelee aikaansa.

Välikadulta
Ja nuorempia vierailijoita varten museon yhteen kulmaukseen on rakennettu myös leikkipaikka pienine astiastoineen ja huonekaluineen. Nukkekodit näyttäisivät olevan vierailulla Turussa aina huhtikuulle asti.

Nukkekotien jälkeen ehdin aivan pikaisesti kurkistaa myös alakertaan, jossa on perusnäyttelynä kaivauksia Luostarikorttelin alueelta, vanhasta Turusta. Maanalaista korttelia kiertäessä pääsee tutustumaan kyseisen kerroksen ja aikakauden tapahtumiin varsin hauskojen taulujen avustuksella.

Myös täällä, arkeologisten kaivausten viereen on rakennettu niin leikki- kuin lukunurkkauskin.  Aboa Vetus & Ars Nova museosta lähtiessäni oikaisin Välikaudun läpi kohti Tuomiokirkkoa ja Turun yliopistoa. Tunnelmallinen, mukulakivinen katu jatkoi mukavasti keskiaikaista elämystä vielä hetkisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti