perjantai 6. marraskuuta 2015

Maailman ympäri Henri Cartier-Bressonin kuvien mukana

Ateneumissa on vastikää avautunut ranskalaisen Henri Cartier-Bressonin (1908 - 2004) valokuviin perustuva näyttely The Man, the Image & the World.

Museo-oppaan mukaan Cartier-Bressonille matkustaminen ja valokuvaus olivat elämäntapa. Ja sitä koko näyttely huokuu. Ja näyttely vie vieraan mennessään maailmalle. Ympäri maailman. Aikamatkaten eri vuosikymmenillä ja mantereilla.

Näyttely täyttää Ateneumin koko toisen kerroksen. Mustavalkoisten kuvien upeaa tunnelmaa täydentävät hienosti eri huoneiden värisävyt. Egyptissä otetut kuvat ovat saaneet taustakseen keltaisen seinän ja Kiinan kuvia taustoittaa punainen väri seinällä.

Matkakuvia Cartier-Bresson on ottanut monella mantereella; Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Toisiin maihin hän palasi kuvaamaan uudelleen vuosikymmenten jälkeen. Kuvista syntyy hieno tarina, joka kertoo 1900-luvun historiaa.

Näyttelyn hauska yksityiskohta on kuvat valokuvaajasta itsestään eri vuosikymmeniltä ja yhteyksistä; virallisissa dokumenteissa ja vähemmän muodollisissa tilanteissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti