maanantai 30. marraskuuta 2015

Tottelemattomuuskoulussa

Vietin erään harmaan marraskuisen päivän kuunnellen asiaa tekijänoikeuksista ja muista lakikiemuroista.

Iltapäivää kohden uuden asian oppimiskyky alkoi saavuttaa äärirajojaan ja ryhdyin pohtimaan vaihtoehtoisia kotimatkareittejä. Pikaisen googlettelun jälkeen huomasin, että kotimatkan varrella olisi museokorttikohteista Kiasma ja siellä menossa Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu.

Museon kassalla olin vielä aivan tekijänoikeuksien lumoissa ja kyselin mahdollisia lupia kuvata blogia varten museon tiloissa.  Viidenteen kerrokseen ja tottelemattomuuskouluun päätyessäni ryhdyin pohtimaan ristiriitaa, joka sisältyi omaan ajatusrakennelmaani sääntöjen noudattamisesta ja päivän ohjelmaan tekijänoikeuksista ja museossa esillä olevasta tottelemattomuuden ajatuksesta. Tyydyin kuitenkin pysyttelemään sääntöjen noudattamisessa.

Tottelemattomuuskoulu näyttelynä ja asioiden kyseenalaistajana on herkullinen. Ja samalla paljon ajatuksia herättävä, ja se lienee tarkoitus. Näyttely on esillä Kiasmassa tammikuun lopulle ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.


perjantai 6. marraskuuta 2015

Maailman ympäri Henri Cartier-Bressonin kuvien mukana

Ateneumissa on vastikää avautunut ranskalaisen Henri Cartier-Bressonin (1908 - 2004) valokuviin perustuva näyttely The Man, the Image & the World.

Museo-oppaan mukaan Cartier-Bressonille matkustaminen ja valokuvaus olivat elämäntapa. Ja sitä koko näyttely huokuu. Ja näyttely vie vieraan mennessään maailmalle. Ympäri maailman. Aikamatkaten eri vuosikymmenillä ja mantereilla.

Näyttely täyttää Ateneumin koko toisen kerroksen. Mustavalkoisten kuvien upeaa tunnelmaa täydentävät hienosti eri huoneiden värisävyt. Egyptissä otetut kuvat ovat saaneet taustakseen keltaisen seinän ja Kiinan kuvia taustoittaa punainen väri seinällä.

Matkakuvia Cartier-Bresson on ottanut monella mantereella; Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Toisiin maihin hän palasi kuvaamaan uudelleen vuosikymmenten jälkeen. Kuvista syntyy hieno tarina, joka kertoo 1900-luvun historiaa.

Näyttelyn hauska yksityiskohta on kuvat valokuvaajasta itsestään eri vuosikymmeniltä ja yhteyksistä; virallisissa dokumenteissa ja vähemmän muodollisissa tilanteissa.


sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Avojaloin - aikamatka Karjalan kannakselle

Lappeenrannan linnoituksen alue on tuttu monelta aiemmalta reissulta, mutta tällä kertaa oli aikaa pistäytyä myös Etelä-Karjalan taidemuseossa, jossa on tammikuulle 2016 asti näyttely Avojaloin - 10 elämää Karjalan kannaksella.  Museo on lähes keskellä Linnoituksen aluetta, vanhoissa, keltaisissa kasarmirakennuksissa.

Kymmenen todellista henkilöä tarinoineen johdattaa museossa vierailevaa aikamatkalle tutustumaan 1900-luvun alun Karjalan kannakseen. Matkalla oppii ammatteja, joita ei enää ole, perehtyy elämänkohtaloihin, joihin aikakauden tapahtumat vaikuttivat mitä suurimmassa määrin. Paikkakunnista tutuiksi tulevat Uuraan satama, Viipuri ja moni muu seutu.

Itse pidin erityisen mielenkiintoisena  Hugo Simbergin maalauksia ja maalauksiin liittynyttä piikatyttö Hilman tarinaa.

Tarinoihin voi tutustua ennakkoon tai palata museovierailun jälkeen verkkonäyttelyssä, joka löytyy  aikamatkakannakselle.fi osoitteesta. Perusnäyttelyn lisäksi verkkonäyttelyssä on myös tietovisaa, sarjakuvia ja monenlaista muuta mielenkiintoista tehtävää. Taitavasti toteutettu verkkonäyttely muistuttaa uudelleen mieleen nähtyjä tarinoita ja tunnelmia.