sunnuntai 16. elokuuta 2015

Retki Pokrovan luostariin

Törmäsin aivan sattumoisin pieneen uutiseen, jossa kerrottiin avoimien ovien päivästä Pokrovan luostarissa.

Luostari on toiminut jo vuosia Kirkkonummen Jorvaksessa. Vaikka kilometrejä Helsingistä tai Espoosta ei ylettömän paljon Jorvakseen ole, niin maisemat ovat kovinkin maalaismaisia.

Jorvaksen juna-asemalta luostaria kohti kävellessä saa kulkea hiekkatietä pienen hetken, ennen kuin tienviitta Elfvinginkujalle tulee vastaan.

Luostarin portit olivatkin apposen avoinna, vieraita sisään kutsuen.  Portilla oli jopa mainio aluekartta, jota en kuitenkaan tullut tutkailleeksi tarkemmin, sillä edessä häämöttävät nähtävyydet houkuttelivat vielä enemmän.

Kirkko
Aivan portin tuntuman jälkeen tie haarautuu; oikealle jää ulkoapäin harmaasävyinen kirkko.

Teehuone
Tsasouna
Päärakennus


Jos taas valitsee vasemmalle kaartuvan hiekkatien, niin päätyy kukkien reunustamalle reitille kohti teehuonetta.

Keltaisen teehuoneen ja terassialueen jäätyä taakse vastaan tulevat puutarha sekä aivan alueen perällä oleva harmaa tsasouna.

Tsasounalta hieman takaisin päin kuljettassa vastaan tulee kuja, joka johtaa keltaiselle päärakennukselle.

Avoimien ovien aikaan päärakennukseen saattoi tutustua  sekä ostaa erilaisia Pokrovan luostarin tuotteita, kuten teetä.

Päärakennuksen takana oli mitä hurmaavin kesäpaviljonki, jossa saattoi nauttia niin leipomuksia kuin borskeittoakin.Koko luostarialue henki rauhaisaa eloa ja vehreyttä. Kukkaloisto eri puolilla aluetta oli todella hieno.

Päärakennukselta laskeutuu lehmuskuja kohti luostarialueen portteja. Lehmuskuja johtaa myös kirkon luo. Vaikka kirkko ulkoapäin onkin varsin vaatimattoman näköinen, on se sisältä perinteisesti koristeltu ortodoksikirkko.

Avoimien ovien päivän ohjelma sisälsi kirkossa erilaisia esitelmiä ja Uspenskin katedraalin kuoron vierailevia esityksiäkin.

Pois lähtiessäni huomasin, että luostariin voi myös majoittua tai tulla ennakkoon sopien myös ryhmän kanssa retkelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti