maanantai 30. kesäkuuta 2014

Kohti vehreää Kotkaa

Retkipäivä Kotkaan valkeni sateisena. Ja päivän edetessä mereltä puski sumua reitille, erityisesti Kotkan lähellä

Tie 7 Kotkan suuntaan on ilahduttavan hyvässä kunnossa, tosin osin keskeneräinen moottoritie antaa omat haasteensa suunnistamiseen. Välillä tie kulkee vanhalla tiepohjalla ja välillä pitkin upouutta kaksikaistaista väylää, eikä ajoittain risteyksissä ole aivan selvää mikä tienhaaroista johtaa moottoritielle ja mikä vanhalle 7-tielle.

Perillä Kotkassa kaupungin vehreys yllätti. Puistoja on monella suunnalla, pitkä bulevardimainen puiden reunustama reitti aivan kaupungin sydämessä on vaikuttava. Varsinkin kun puiden siimekseen on sijoitettu sinne tänne erilaisia taideteoksia ja veistoksia kulkijoiden iloksi. 

Reipas sade ajoi kuitenkin sisätiloihin. Ensimmäinen pysähdys keskustan kupeessa oli lounastauolle; kiinalainen ruokapaikka Tao Yuan Mariankadulla oli sokkona tehtynä valintana erinomainen. Kolme pientä annosta oli todella runsas; alkukeiton jälkeen lämminruoka oli niin täyttävä, että perinteiselle friteeratuille banaaneille ja jäätelölle oli harkiten jätettävä tilaa. Aivan pieneen nälkään kannattaa valita jotain vielä pienempää.

Pahin sade ehti tauota lounaan aikana. Täyttävää lounasta olikin hyvä sulatella puistokierroksella kaupungin keskustassa;  hienosta keskustan puistosta löytyi veistosten ja taideteosten lisäksi puu kukkaruukussa.

Kalamaja

Paluumatkalle jäi vielä käynti Langinkoskella keisarillisella kalastusmajalla. Muutama kilometri kaupungin keskustasta poispäin sijaitsee Langinkoski, jossa on sekä luonnonsuojelualue että vuonna 1889 valmistunut keisarillinen kalastusmaja. Aleksanteri III:n rakennuttama kalastusmaja toimii nykyään museona.

Autolla tulevan kannattaa jättää auto jo ensimmäiselle parkkipaikalle ja suunnistaa luontopolkua kohti kalamajaa. Pitkospuita pitkin
kulkiessa voi hyvin karistaa kaupungin huminan taakseen. Tosin kannattaa varautua hyvillä, maastoon sopivilla kengillä eikä ballerinoilla, varsinkaan jos sää on vähänkään sateinen.

Itse kalastusmaja on sisältä vaikuttava. Kaksikerroksinen rakennus kätkee sisäänsä paljon nähtävää; niin työhuoneita, yllättävänkin vaatimattomia majoitustiloja kuin aikakauden keittiötilat. Alueella on kalastusmajan lisäksi muitakin, aikanaan käytössä olleita rakennuksia. Tämän päivän matkailijalle on myös tarjolla virkistystä peräti kahdessa eri kahvilassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti