maanantai 1. joulukuuta 2014

Aamu Kuressaarella

Aamu ei ollut vielä varsinaisesti valjennut, mutta ehdin jo suunnitella päivän ohjelmaa ja tutustua oivan matkaoppaan tietoihin. Huomasin, että majapaikkani on valmistunut vuonna 1907 ja sen oli rakennuttanut seppä Eduard Kingissepp kylpylävieraiden majoittamista varten. Nykyisin talossa on kuitenkin kansainvälinen Saarenmaan yliopistokeskus. Ja rakennus on Turun yliopistosäätiön omistuksessa.


Aamun ohjelmaan päätin sulloa niin linnoitukseen tutustumisen kuin lounaspaikan etsimisen. Jykevää linnoitusta kiertelin toista tuntia; vallihaudan vesi oli paikoin jäätynyt ja linnoituksen merenpuoleisella reunalla oli käynnissä kunnostustyöt.

Linnoituksen sisällä museo oli harmillisesti kiinni, mutta katseltavaa ja ihmeteltävää oli riittävästi. Linnoituksen monta metriä paksut muurit olivat vaikuttavat ja matkaoppaan mukaan linnoituksen rakentaminen olisi alkanut 1300-luvulla. Linnoitusta ei olisi oppaan mukaan koskaan sotimalla valloitettu, joten se onkin säilynyt varsin hyvin.


Linnoituksella suuntasin kulkuni kohti keskikaupunkia tai keskilinnaa, ajatuksena että löytäisin jonkin hieman erilaisen ruokapaikan. Katukylteistä löysin vinkin Tuulimylly-ravintolasta, mutta vihdoin kun löysin perille ravintolan pihaan huomasin, että ruokapaikan avautumista olisi pitänyt odotella tunnin verran.

Luovuin ajatuksesta odottaa yli tuntia vilpoisessa säässä ja pistäydyin paikallisessa ruokakaupassa hakemassa pikalounaat ainekset. Pienen poikkeaman tein ennen majapaikkaan palaamista, sillä aivan keskusaukiolla kupeessa oli pieni suklaapuoti, jossa myytiin Kalev-tuotteita. Puoti oli täynnänsä mitä erilaisempia Kalev-tuotteita alkaen joulupiparkakuista erikoissuklaisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti